ลักษณะทั่วไป
มะละกอเป็นไม้ล้มลุก ใบ(papaya leaves)มีลักษณะเป็นใบเดี่ยว 5-9 แฉก ภายในก้านใบและใบมียางเหนียวสีขาว มะละกอ บางต้นอาจมีดอกได้ทั้งสองเพศ ผลมะละกอเป็นรูปรี อาจหนักได้ถึง 9 กิโลกรัม ผลมะละกอดิบมีสีเขียว และมีน้ำยางสีขาวสะสมอยู่ที่เปลือก ส่วนผลมะละกอสุก เนื้อในจะมีสีเหลือถึงส้ม มีเมล็ดสีดำ (papaya seeds) เล็กๆ อยู่ภายใน กินไม่ได้
ประโยชน์ของมะละกอ
สรรพคุณทางยามะละกอ
- ผลมะละกอสุกมีวิตามิน A มาก สรรพคุณช่วยระบาย ช่วยย่อยอาหาร ช่วยลดอาการท้องอืด ท้องเฟ้อ และช่วยย่อยอาหารช่วยลดอาการท้องอืด ท้องเฟ้อ และช่วยบำรุงผิว
- ผลมะละกอดิบมีน้ำย่อยชื่อ papain,chymopapain มีคุณสมบัติย่อยโปรตีน ทำให้เนื้อสัตวเปื่อยยุ่ย ใช้เป็นยาช่วยย่อย
ยาลดอาการบวม อักเสบจากบาดแผล หรือการผ่าตัด,สรรพคุณมะละกอ
Papaya
Generalization.
uses of papaya
Papaya is an herbaceous plant. Leaves with 5-9 lobes within a single leaf petioles, and leaves a white gum trees, some fruit or flowers are both genders. The fruit is oval. May work up to 9 kg of green papaya. And accumulate in the bark of white latex. The ripe fruits. Yellow to orange in the flesh. The tiny black seeds inside inedible.
Medicinal properties of papaya.
- The ripe fruit has more vitamin A helps to drain. Digestive aid. Relieve flatulence and aids digestion and relieve flatulence, and nourish the skin.
- The papaya is a short name. papain, chymopapain. The properties of proteins. Meat to be tender Used as a digestive aid.
Inflammatory drugs reduce swelling from injury. Or surgery.
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น